Historik och syfte
Föreningen Tjörns släktforskare bildades på hösten 1999. Föreningen vill främja släkt- och lokalhistorisk forskning, i första hand rörande Tjörn, samt dokumentation med anknytning till detta. Den här hemsidan försöker bidra till detta mål., samla och bevara alla de kunskaper som Tjörnborna och utflyttade med sina anor från Tjörn besitter. Vi vill engagera människor att själva finna sina rötter, för att folk skall få lära och veta mer om hur livet var på Tjörn tillbaka i tiden. Vår mening är även att verka som en knutpunkt för våra gemensamma intresse, träffas och utbyta erfarenheter och dela med oss av nya rön.
Föreningens tillgängliga material
Då vi är en undersektion till Tjörns hembygdsförening har vi tillgång till samlingslokalen på Bräcke hembygdsgård mitt på Tjörn. På Bräcke förvaras torpinventeringen över Tjörn, diverse släktutredningar samt material ur Olaus Olsson arkiv. Vi har återkommande anbytarmöten på Bräcke, och styrelsen har vanligtvis sina styrelsmöten i samband med anbytarmötena. Kommunen har på sitt bibliotek i Skärhamn en hörna där föreningen kan ha sina Öppet Hus-träffar.
Där finns datorer med program och inlagt material som är bra för oss släktforskare samt att vi kan ha viss litteratur tillgänglig där. Bibliotekets fina samling med litteratur över Tjörn och Bohuslän står också i bokhyllorna i denna hörna.
På både anbytarmötena och Öppet Hus träffarna har vi eget material som tas fram vid dessa tillfällen och som är väldigt uppskattat. Det kallas vanligen ”pärmarna” eller ”Hans Larsson pärmarna”. De består för Tjörns del av över 1400 sidor av gårdsvisa uppställningar av släkttabeller för Tjörn från tidigt 1500-tal till åtminstone år 1900. Dessa pärmar omfattar över 75 000 namn och är ett fantastiskt hjälpmedel inte minst vad gäller Stenkyrka församlings kyrkböcker där bränder har förstört mycket av ursprungsmaterialet. Ett idogt arbete för att sammanställa dessa pärmar gjordes en gång av Hans Larsson med flera för att sammanställa dessa pärmar och det är överlämnat till föreningen, på ett villkor, att de inte kopieras vidare utan endast skrivs av på föreningens möten.
Därför läggs detta material inte upp digitalt på vår hemsida. Ett återkommande arbete pågår att uppdatera och göra rättelser i pärmarna när felaktigheter uppdagas. På vår hemsida finns mycket intressant information digitaliserat, och vi vet genom åren att det är uppskattat att vi har detta öppet för åtkomst. Nuvarande material du kan hitta där har många olika medlemmar genom årens lopp bidragit till. Vi tar gärna emot mer så att vi kan bygga vidare på denna bank av information som vår hemsida utgör.
Kontakta hemsideansvarig om du har något du vill dela med dig av.